marți, 9 iunie 2009

De ce sunt festivalurile ”Fringe” atât de vânate de tinerii din întreaga lume?


Fringe este cool. Îmbină arta, cultura, cu distracția. E interactiv. E dinamic.
Interesant. Multicolor. Te provoacă să-ți explorezi latura artistică, chiar dacă vii
ca spectator. Te incită la creativitate. Pur și simplu nu te poți abține să fii
artist.

4 comentarii:

  1. In atentia celor ce vor sa participe la Watumi 2010!
    Experienta distributiilor spectacolelor " Un cuplu ciudat" si " Adio Carmen" care au participat in anul 2009 la prima editie Watumi a fost una TOTAL NEPLACUTA.In sensul in care nu au fost intrunite nici una din conditiile de participare:
    - conditiile nefavorabile desfasurarii actului teatral: ex. clubul Tequilla( o popicarie in care nu se putea juca din cauza consumatorilor de bowling)
    - nu a fost respectat numarul de spectacole pe care trebuia sa il avem deoarece spatiile erau improprii.
    -conditii de cazare foarte foarte proaste
    -nici un control asupra biletelor vandute de catre organizatori ca urmare nu am fost platiti pe unicul spectacol "Un cuplu ciudat" jucat la Teatrul de papusi Brasov cu sala plina.
    - nu au facut suficienta reclama festivalului
    -programul spectacolelor de teatru a suportat schimbari de la o zi la alta ( cu pix, creion, carioca)

    Ca urmare a acestor neconcordante cele doua distributii au incercat pe cale amiabila, discutand cu directorul festivalului Mircea Calnegru sa remedieze situatia si sa fie remunerat macar transportul(suportat de noi).
    Acest lucru a fost promis si nerealizat.
    Am trimis o scrisoare deschisa Ministerului Culturii in care am scris toate cele mentionate mai sus. La aceasta scrisoare nu s-a raspuns nici pana azi.
    Organizatorii acestui festival au fost depasiti de acest eveniment subventionat de Ministerul Culturii.

    Un grup de actori care inteleg fenomenul fringe si nu inteleg pseudo-festivaluri care folosesc acest concept.VEZI WATUMI!

    A nu se sterge.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Tzeapa e la moda in Romania ... Pacat ca si asa putinii oameni care vor sa faca si sa consume cultura sunt pusi in situatii penibile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma uimesc tinerii care accepta munca voluntara. Presupun ca li se spune ceva de genul....sustineti cultura astfel.Cap sa ai ca minte ce-mi trebe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga anonimule,

    Nu vom sterge acest mesaj pentru ca nu avem nimic de ascuns. Din contra… :)

    Hai sa aflam intai ce inseamna “fringe”-ul, de fapt, in forma lui contemporana, asa cum functioneaza el, de foarte mult timp, acolo unde cultura este valorizata asa cum merita:
    http://watumi.blogspot.com/2010/05/lts-talk-about-fringe.html

    Watumi Festival & Fringe, a adaptat mecanismul “fringe” utilizat la nivel international, nu a incasat bani de la artisti si nici de la locatii, fiind un aspect prematur pentru Romania. Pentru multi artisti, Watumi reprezinta un inceput, o raza de speranta, un mijloc de a iesi din conul de umbra si de a se exprima liber.

    ASPA (Asociatia pentru Sustinerea si Promovarea Artistilor, organizator Watumi) s-a nascut in anul 2009 si a devenit casa unor oameni determinati sa arate ca mai sunt si alte perspective posibile de a apropia publicul roman de arta si cultura, iar lucrurile pot arata altfel cand sunt tratate prin filtrul creativitatii. Este sansa generatiei noastre de a contribui la deschiderea de noi perspective pentru cultura in Romania si ne gandim neincetat la solutii concrete. ASPA are drept obiectiv principal sprijinirea artistilor la inceput de drum si nu numai.

    Echipa Watumi este formata din oameni animati de un scop nobil, o reactie ce a aparut firesc atunci cand tara asta exploatata a inceput sa se alinieze marilor transformari ce au loc in vremurile noastre. Watumistii au facut eforturi considerabile ca ideea lor de a da nastere unui astfel de eveniment in Romania sa poata vedea lumina zilei, in perioada in care foarte multi oameni/idei/proiecte/companii trageau obloanele si incepeau discutiile interne despre cum sa gestioneze frica ce ii patrundea. Watumi a fost, inca de la inceput, sustinut financiar doar de catre initiatorii lui, din surse 100% personale (daca iti inchipuiai ca suntem bogati, te-ai inselat. Ne “luptam” din rasputeri sa avem mai multa sustinere financiara pe viitor, insa, acesta este si motivul pentru care ne este atat de greu!).

    Speram ca scrisoarea trimisa de voi Ministerului sa le aduca aminte acestora din urma ca avem mare nevoie de sprijin. Ministerul Culturii nu a oferit sprijin, nici financiar, nici logistic, nici, nici, nici. Probabil ca acesta ar putea fi motivul pentru care nu ati primit un raspuns de la ei. Din pacate, in editia din 2009, nici sponsorii nu au fost de partea noastra.

    Legat de cele doua spectacole, cu care ati fost prezenti in cadrul editiei din 2009, doresc sa clarificam (inca o data) situatia. Ne-am straduit sa oferim tuturor artistilor participanti in sectiunea Fringe, conditii cat mai bune de expunere si de cazare, conform regulamentului de desfasurare al WFF. Din pacate, este adevarat ca, in cazul vostru, nu au fost cele mai fericite circumstante in locatia aleasa. Te asigur insa ca nu a stat in puterea noastra sa controlam sunetele de jos, din sala de bowling, insa am depus eforturi sustinute sa remediem problemele locatiei. Transportul nu a fost achitat pentru ca am considerat ca ati solicitat o suma nejustificat de mare. Biletele (cotoarele de bilete vandute la eveniment) au fost supuse controlului vostru si vi s-a explicat de ce suma stransa a fost una nemultumitoare pentru voi – insa atatia clienti platitori au participat! Sala a fost plina la spectacolul vostru pentru ca artistilor participanti si voluntarilor li s-a asigurat accesul gratuit la spectacolele Watumi (avantaj de care ati beneficiat si voi).

    Va multumesc pentru participare la prima editie, asa cum am mai facut-o cand ne-am intalnit; imi cer scuze pentru neajunsurile voastre de anul trecut. Noi am incercat sa facem tot ce ne-a stat in putinta sa fie cat mai bine pentru fiecare artist participant la Watumi 2009 in conditiile date la acel moment.

    Cu dorinta deschisa de conciliere,

    Mircea Calnegru

    RăspundețiȘtergere